15. října 2012

Francouzská cibulačka



Když na vás padne nachlazení tak, jako na nás teď, jediná věc, která dokáže udělat dobře na duši i na těle, je cibulačka. Jednoduchá polévka ze surovin za pár peněz, ale hodně muziky. Poměr cena-výkon je v tomto případě nepřekonatelný a stejně jako pomůže při nemoci, pro návštěvu z vás učiní tu nejlepší kuchařku nebo kuchaře na světě. Zaručeně.

Již nějakou dobu dělám tuhle cibulačku, jen do ní navíc přidávám bobkový list a občas místo brandy přidám skleničku bílého vína. Pro dva jsou třeba čtyři střední cibule oloupané a nakrájené na plátky, 30 gramů másla, lžíce mouky, lžička cukru, šplíchanec brandy (nebo bílé víno), jeden bobkový list, 0,6 litru vývaru (používám hovězí nebo kuřecí), sůl, pepř, a na dokončení opečený toust zasypaný sýrem (obvykle gouda).


  


Na másle pomalu za občasného míchání opékám cibuli, aby začala sklovatět a hodně zezlátla, obvykle to trvá tak 20 minut. Pak přisypu mouku a cukr, zamíchám a ještě chvilku opékám. Přiliju vývar, brandy nebo víno, přihodím bobkový list a nechám tak 15 až 20 minut probublávat. Pak bobkový list vyndám, dosolím, opepřím a v misce doplním toustem se sýrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)